Produkty

Produkty z niską zawartością sodu

Produkty z niską zawartością sodu

Choroby układu sercowo-naczyniowego lub choroby serca są najbardziej śmiertelnymi chorobami na świecie. Wysokie spożycie soli jest bezpośrednio związane z tymi patologiami, w tym z wysokim ciśnieniem krwi. Z tego powodu priorytetem jest wybieranie pokarmów o niskiej zawartości sodu.

Na świecie ludność spożywa 2 razy więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Należy spożywać 5 gramów soli dziennie lub 2 gramy sodu, aby obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko sercowo-naczyniowe.

Inni badacze wskazują, że 77% sodu pochodzi z żywności przetworzonej, a 12% z żywności naturalnej. Dlatego też musimy być czujni w kwestii spożycia soli pochodzącej z żywności przetworzonej. Jednak najbezpieczniejszym sposobem na jedzenie z mniejszą ilością sodu jest włączenie pewnych naturalnych produktów spożywczych.

Co to jest dieta nisko-sodowa?

Dieta nisko-sodowa to taka, która ogranicza ilość soli kuchennej do 1 łyżeczki dziennie. Oznacza to nie więcej niż 2300 miligramów sodu dziennie. Może to pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi, a co za tym idzie, zdrowszego serca.

Właściwości soli kuchennej

Warzywa

Świeże warzywa, takie jak zielenina, korzenie, kwiaty i łodygi mają niską zawartość sodu. Na przykład, zielenina liściasta może mieć od 70 miligramów do 150 miligramów sodu na 100 gramów warzyw. Słodka kukurydza, brokuły, kabaczek, bakłażan, słodkie ziemniaki i marchew mają od 15 miligramów do 30 miligramów sodu. Kalafior, cebula, pomidory i ogórki zawierają mniej niż 10 miligramów.

Ziemniaki

Ziemniaki są jednym z pokarmów bulwiastych o niskiej zawartości sodu. Trzeba jednak uważać z ich przygotowaniem. Na przykład w gotowanych i pieczonych ziemniakach ze skórką i bez dodatku soli wartość ta wynosi od 10 miligramów do 14 miligramów na 100 gramów. Gotowanie bez skóry zmniejsza jego zawartość do 5 miligramów. Podczas gdy tłuczone ziemniaki z mlekiem lub margaryną zwiększa zawartość sodu do ponad 300 miligramów na 100 gramów.

Orzechy

Orzechy włoskie i inne orzechy (laskowe, migdały, makadamia) mają mniej niż 10 miligramów sodu na 100 gramów. Po przygotowaniu w postaci prażonej, wartości te są skoncentrowane do 37% sodu. Ponadto, orzechy są doskonałym źródłem kwasu tłuszczowego omega 3.

Owoce

Owoce, ogólnie rzecz biorąc, mają bardzo niską zawartość sodu, z wartościami poniżej 10 miligramów. Zawierają one dużo potasu, magnezu i błonnika. Dieta DASH zaleca 4 do 5 porcji dziennie owoców. Porcja to 1 średni owoc lub 1/2 filiżanki pokrojonych owoców.